Nieuw onderkomen voor de toekomst van elektrificatie – De Haarlem Energy Hub
Bij F5 Projectengroep bouwen we niet zomaar panden. We creëren plekken waar innovatie, duurzaamheid en toekomstvisies samenkomen. Een mooi voorbeeld daarvan is het nieuwe onderkomen van de Haarlem Energy Hub – een vooruitstrevend initiatief, gerealiseerd onder onze regie.
Een visie vertaald in beton, staal en glas
De Haarlem Energy Hub is méér dan een bedrijfsgebouw. Het is een ontmoetingsplek, een innovatielab en een thuisbasis voor alles wat met elektrificatie van mobiliteit te maken heeft. Vanuit dit pand werkt Intercel samen met partners, klanten en ingenieurs aan slimme oplossingen op het gebied van batterijtechnologie en energieopslag. En dat vraagt om een locatie die deze ambities kan huisvesten én versterken.
F5 kreeg de opdracht om deze visie te vertalen naar een fysieke ruimte. Onze rol: van projectontwikkeling, bouwmanagement en hoofdaannemer tot aan de turn-key oplevering. Samen met Ontwikkel Unie, Van Ommeren Architecten, installateurs en bouwpartners hebben we een gebouw neergezet dat niet alleen functioneel is, maar ook inspireert.
Technisch hoogstaand en duurzaam gebouwd
De hub is gebouwd met het oog op de toekomst. Zo is het pand volledig gasloos en voorzien van een slim energiesysteem met zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige installaties. Het gebouw voldoet aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en is voorbereid op verdere groei van Intercel – zowel in capaciteit als in ambities.
Een belangrijk bewijs van deze duurzame kwaliteit is de GPR-score van 8,0, wat betekent dat het gebouw op alle relevante duurzaamheidsthema’s – van energie en milieu tot gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde – bovengemiddeld scoort. Dit sluit naadloos aan op de missie van zowel Intercel als F5: bouwen aan een duurzame toekomst zonder concessies te doen aan functionaliteit of comfort.
De binnenzijde is ontworpen met flexibiliteit in het achterhoofd: modulaire werkplekken, ruime testlabs en ontmoetingszones stimuleren samenwerking en kennisdeling. Alles in dienst van innovatie en het versnellen van de energietransitie.
Technische bijzonderheden
De specifieke eisen en wensen van het pand maakte het ontwerp en de uitvoering een grote uitdaging. Het pand heeft onder andere meerdere PGS 37-2 lithium opslag kluizen met gekoppelde noodventilatie systemen en overdrukluiken. Deze nieuwe PGS-norm is pas aan het begin van 2024 definitief geworden, waardoor er nog geen ervaringen waren over de mogelijke (uitvoerende) oplossingen. Dit gaf vooral de brandweer en verzekering de nodige hoofdbrekens over hoe hiermee om te gaan. Uiteindelijk is het gehele pand voorzien van een sprinklerinstallatie met een inpandige watertank.
Een andere uitdaging was de bamboe gevel ontworpen door Van Ommeren Architecten. De uitwerking en uitvoering van de rondingen en glooiende luifels was een intensief proces. Het resultaat mag er zijn! De gevel is goed te bewonderen als men over de Oudeweg in Haarlem rijd!
Samen bouwen aan de energietransitie
Voor F5 is dit project exemplarisch voor hoe wij graag werken: met een scherpe focus op kwaliteit, duurzaamheid en samenwerking. Het succes van de Haarlem Energy Hub is mede te danken aan de korte lijnen tussen opdrachtgever, adviseur, ontwerpteam en uitvoerende partijen. Geen stroperige besluitvorming, maar daadkracht en vertrouwen.
F5 heeft het gehele proces samen met Intercel mogen doorlopen. Van haalbaarheidsstudies, omgevingsvergunning aanvragen, uitvoering en vele overleggen met overheidsinstanties, waar we heel erg trots op zijn.
Daarbij kijken we met trots terug op een intensief maar soepel proces waarbij techniek en esthetiek hand in hand gingen. Een pand dat niet alleen functioneert, maar ook uitdraagt waar het voor staat: de energietransitie versnellen met slimme, schaalbare en duurzame oplossingen.
Een mijlpaal voor Intercel – en voor ons
Voor Intercel markeert dit nieuwe pand een belangrijke stap in hun groeipad. Voor F5 is het een bevestiging van onze kracht om complexe, duurzame projecten te realiseren binnen de gestelde tijd, kwaliteit en budget. En eerlijk is eerlijk: het helpt als je opdrachtgever dezelfde drive heeft om te bouwen aan de toekomst.
De Haarlem Energy Hub in Haarlem is daarmee niet alleen een mooi project voor op de kaart – het is ook een tastbare mijlpaal voor iedereen die gelooft in de kracht van vooruitgang.
Projectomschrijving – Haarlem Energy Hub
Opdrachtgever : Energy Hub Haarlem B.V.
Ontwikkeling en realisatie : F5 Projectengroep B.V.
Adviseur : Ontwikkel Unie
Architect : Van Ommeren Architecten
Locatie : Haarlem
Oplevering : maart 2025
Bouwtijd : 53 weken
Totale oppervlakte : ca. 8.000 m² BVO
Gebruiksfuncties:
- Kantoorruimte: ca. 1.000 m²
- Kantine: ca. 500 m²
- Test- en ontwikkellabs: ca. 700 m²
- Magazijn en assemblage: ca. 4.800 m²
- PGS Kluizen: ca. 1.000 m²
Bijzonderheden:
- Volledig gasloos en energie-efficiënt gebouwd
- Lithium kluizen die voldoen aan de nieuwe PGS 37-2 regelgeving
- Volledig voorzien van sprinklerinstallatie
- Watertank inpandig geplaatst
- Flexibel in gebruik, voorbereid op groei en innovatie
- Toonaangevende hub voor elektrificatie en batterijtechnologie
Kenmerkende cijfers (ca.):
- 1.660 m3 beton
- 347 ton constructie staal
- 5.900 m² kanaalplaten
- 1.020 m² betonpanelen
- 1.800 m² bamboe